Dr. Serhat TOZBURUN
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) & Dokuz Eylül Üniversitesi
Optik Tutarlı Tomografi için uzatılmış darbeli mod kilitli lazer teknolojisi
Seminer Hakkında:
1991 yılında James G. Fujimoto önderliğinde bir grup bilim insanı tarafından tanıtılan yeni görüntüleme yaklaşımlarından biri Optik Koherens Tomografi (OCT) tekniğidir. Yeni noninvaziv görüntüleme modeli ile biyo-görüntüleme boyalarına ihtiyaç duyulmadan biyolojik dokulardan yaklaşık 3 mm derinliğe kadar yüksek çözünürlüklü (1-15 μm) 3 boyutlu (3D) görüntüler elde edilebilir. Bu özelliklerinden dolayı OCT, tıbbi görüntüleme alanında tanısal bir araç olabilecek bir çekim noktası haline gelmektedir. Dalgaboyu taramalı OCT (SS-OCT), bu yeni tekniğin daha yüksek hassasiyet ve daha hızlı (MHz) görüntüleme sağlayabileceğini göstermektedir. Ayrıca, lazer kaynağı eksen çözünürlüğü, A-line hızı, tutarlılık uzunluğu ve hassasiyet seviyesi gibi kritik parametreleri karakterize eder. Bu nedenle lazer kaynaklarının gelişmesiyle birlikte bu görüntüleme modelinin kardiyoloji, akım ve perfüzyon, oftalmoloji, elastografi ve özellikle endoskopi gibi tıbbi uygulamalarda köklü değişikliklere yol açacağı düşünülmektedir. Bu noktada araştırma laboratuvarımızda yürüttüğümüz projelerle uluslararası alanda gelişmesine katkı sağladığımız gergin-atımlı mod kilitli lazer teknolojisini sunuyoruz.
Konuşmacı Hakkında:
Serhat Tozburun B.S. 2005 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden M.S. 2007 yılında Koç Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olmuş ve doktora derecesi almıştır. 2012 yılında Charlotte, North Carolina Üniversitesi Optik Bilimi ve Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Doktora derecesi tez araştırmasında, prostat yüzeyinde yatan kavernöz sinirlerin optik stimülasyonu üzerinde çalıştı, kızılötesi lazer radyasyonu intraoperatif tanıma ve kavernöz sinirlerin geleneksel sinir haritalama cihazlarına korunması için potansiyel bir alternatif olarak kullandı.
Mezun olduktan sonra, optik olarak alt örneklenmiş optik koherens tomografi ve hızlı, faz kararlı optik koherens tomografi sisteminin geliştirilmesine yönelik yenilikçi araştırma çalışmalarına katılmak için Massachusetts General Hospital ve Harvard Medical School’daki Wellman Photomedicine Merkezi’ne katıldı. Wellman Center’da, yemek borusunun kanser öncesi bir durumu olan ve yemek borusu kanseri ile ilişkili olan Barrett’s özofagusunun tedavisi için yeni bir aparat kullanarak bir yöntem geliştirmeye de odaklandı.
Şu anda Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim üyesidir ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde (İBG) baş araştırmacı olarak atanmaktadır. IBG’de 2016 yılında Biyofotonik ve Optik Görüntüleme Araştırma Grubu’nu kurdu. Araştırma grubunun genel amacı, biyomedikal zorlukları ele almak için optik teknikler ve non-invazif optik tutarlılık görüntüleme modaliteleri geliştirmek ve uygulamaktır.
Dr. Tozburun, Journal of Biomedical Optics, Optics Express, Biomedical Optics Express, Optics Letter, Applied Optics ve Current Molecular Imaging dergilerinin hakemliğini yapmaktadır. Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) bursiyeridir. Ayrıca Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü – IEEE, the Optical Society of America – OSA ve International Society for Optics and Photonics – SPIE üyesidir. Optik, fotonik veya ilgili alanlara potansiyel katkılarından dolayı SPIE tarafından 2012 Optik ve Fotonik Bursu ile Fevzi Akkaya bilimsel faaliyetler destek fonu (FABED) tarafından 2016 Eser Tumen Üstün Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür, Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) tarafından 2018 Genç Bilim İnsanı Ödül Programı (GEBİP) ve Bilim Akademisi tarafından 2020 Genç Bilim İnsanı Ödül Programı (BAGEP) bursiyeri.