Dr. Öğretim Üyesi Mehmed Buğrahan Bayram
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi, Tıp Mühendisliği Bölümü
Sağlıkta Yapay Zekâ Uygulamalarından Beklentiler
Seminer Hakkında:
Yapay zekâ ve uygulamaları her alanda olduğu gibi sağlık alanında da hayatımızı doğrudan etkilemeye başladı. Yapay zekâdan çok büyük bir beklenti ve odağında ise çok temel bir ihtiyaç var. Hekimler kararlarını verirken tetkikler ve muayene sonucu elde ettikleri kanıtlara dayanırken aynı zamanda sezgilerini de dinlerler. Çoğu klinik karar destek sistemi klinisyenin karar verme süreçlerinde yürüttüğü akıl algoritmasına benzetilmeye çalışılmıştır.
Bir insanla karşılaştırıldığında,
- Bir bilgisayar sistemi Tecrübe/Anlamada daha başarılı olabilir mi?
- Bir bilgisayar sistemi Bilgelikte daha başarılı olabilir mi?
Bu sorulara verilecek cevaplar teknolojik olduğu kadar sosyoloji ve psikoloji bilimlerini de etkiler. Aslında, gelecekte yapay zekâ uygulamalarının tümünün ne kadar hayatımıza gireceği bu iki soru ile tam bağlantılıdır. İki soruya kısa bir cevap, “Yapay zekâ hayatımıza biz izin verdiğimiz kadar girecektir,” olabilir. Peki bunun kararını vermek gerçekten son kullanıcılara kalıyor mu? Bu tip sorulara verilecek yanıtlar farklılaşabilir ve herkesi mutlu etmeyecektir. Gelecekte bu teknolojilerin klinikte kullanımının ne kadar verimli olacağını ve herkes tarafından ne kadar hızlı benimseneceğini Gizlilik, Erişilebilirlik, Güvenlik ve Verimlilik Garantisi kapsamında değerlendirmeliyiz.
Konuşmacı Hakkında:
Buğrahan Bayram 2005 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuş ve ardından yüksek lisans (Kent State Üniversitesi, 2007), doktora (Cleveland State Üniversitesi, 2013) ve doktora sonrası (Rutgers Üniversitesi, 2014) çalışmalarını ABD’de tamamlamıştır. Doktora eğitimi boyunca Cleveland Clinic’te tam zamanlı araştırmacı olarak çalışmıştır. TÜBİTAK BİDEB 2232 Yurda Dönüş Araştırma Bursu ile Türkiye’ye dönerek 2015 yılından beri Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Araştırma konuları arasında Yapay Zekaya ek olarak, elektronörofizyolojik sinyal işleme, nörorehabilitasyon ve biyomekanik (yürüme analizi) yer almaktadır. Sağlıkta yapay zekâ uygulamaları geliştiren Acıbadem Üniversitesi Data Analitik Laboratuvarı (ADALAB) ortak kurucusu ve yürütücüsüdür.